Uitbreiding van je duikset

Je buddy is natuurlijk je redder in nood. Je kunt echter ook zelf al veel doen om nood te voorkomen. Hieronder lees je tips uit de praktijk.

Duikvlag

Op de meeste duikplaatsen ben je niet alleen. Er zijn altijd wel andere watersporters of mensen die op het water werken. Zet daarom bij de plaats waar je te water gaat een duikvlag van onbuigbaar materiaal neer. Zo laat je aan de andere watergebruikers weten dat je er bent. Als je vanaf een boot duikt, ben je verplicht om een duikvlag te tonen die aan de wettelijke voorschriften voldoet. De meest bekende duikstekken in Nederland hebben een vaste duikvlak, hier hoef je zelf niet voor te zorgen. Als we met de vereniging duiken, beschikken we ook over een duikvlak.

O-ring 

Neem altijd een reserve O-ring mee. Die kun je probleemloos aan veel beschermkapjes van fleskranen bevestigen. Dat is handig, want er zit wel eens verschil in de maat van O-ringen en zo weet je dat je de goede maat voor je fleskraan altijd bij je hebt.

Hielbandje

Neem een reserve hielbandje voor je vinnen mee in je trimvestzak. Als de hielband van je vin knapt, scheelt dat je weer een wandeling naar de auto, want een hele duik zwemmen met één vin is niet verstandig.

“Bewaar je duikmes, lijnsnijder of schaar op een plek waar je bij kunt als je tijdens een duik vast komt te zitten.”

Duikmes

Bewaar je duikmes, lijnensnijder of schaar op een plek waar je bij kunt als je tijdens een duik vast komt te zitten. Het is meestal zo dat je met je benen of fleskraan blijft haken. Met een volledige duikuitrusting aan ben je aardig beperkt in je bewegingsvrijheid en ook duikhandschoenen beperken je mogelijkheden. Kun je je mes, lijnsnijder of schaar altijd pakken en gebruiken? Oefen dit in een zwembad met netten en (vis)lijnen en kijk dan wat de meest praktische plaats is voor een mes, lijnensnijder of schaar. Deze ligt bijna altijd tussen je schouders en je heupen, zo kun je er altijd met 1 of 2 handen bij.

Duiklamp

Zeker tijdens een nachtduik of met slecht zicht heb je bij het uitvallen van je duiklamp echt een probleem. Een kleine back-up lamp kan uitkomst bieden, zodat je veilig je weg terug kunt vinden en je instrumenten kunt aflezen. Controleer vóór het duiken of de batterij of accu nog vol is en zorg dat je standaard een back-up lamp in je trimvestzak hebt zitten.

Boei

De praktijk leert dat je vaak gemak kunt hebben van een boei. Neem daarom standaard een boei mee onder water. Als je bijvoorbeeld van je duikplan af moet wijken en niet bij de kant boven kunt komen, is het veiliger om eerst je decoboei op te laten voor je aan de oppervlakte komt. Zo kan de scheepvaart zien waar je bent. Sleep hem dan mee in opgeblazen stand naar de kant, want ook dan ben je beter zichtbaar voor scheepvaart. Oefen jezelf in het oplaten van een boei.

error: Content is protected !!