Onderhoud van je duikspullen

Duiken is een materiaal intensieve, maar ook veilige sport waar we onderwater afhankelijk zijn van de goedwerkend duikapparatuur. Wat kun je zelf bijdragen aan het onderhoud van je persoonlijke duikspullen. Hoe wordt je kostbare aankoop duurkoop?

Snorkelmaterialen

Het onderhouden van snorkelmaterialen begint met spoelen, spoelen, spoelen. Na iedere duik, zowel bij buitenwater als zwembadwater, dien je je snorkelmaterialen te spoelen met schoon water. Dit doe je om het zout, zand en chloorresten te verwijderen. Laat deze vervolgens drogen in een goed geventileerde ruimte.

Maar er zijn meerdere tips in het onderhoud van je snorkelmaterialen. Is je masker gemaakt van doorzichtige siliconen? Houd je masker dan ver van gekleurd plastic, anders kan deze gaan verkleuren. Bewaar de maskers niet in een afgesloten bakje (bijvoorbeeld de meegeleverde verpakking) zodat je daarmee voorkomt dat er schimmel ontstaat. Een goed geventileerde ruimte doet wonderen! Controleer met enige regelmaat het bitje aan je snorkel of deze nog wel helemaal heel is. Laat doorzichtige siliconen niet in de volle zon!

“Neopreen moet je nooit laten drogen in de zon, maar altijd in de schaduw. Doe je dit wel, dan geef je het zout extra de mogelijkheid om zich in het neopreen vast te zetten”

Neopreen natpakken

Het neopreen van je natpak is kwetsbaar. Zout en zand kan de celstructuur van het neopreen kapot maken en het is daarom van belang dit af te spoelen na iedere duik met schoon (zoet) water. Neopreen moet je nooit laten drogen in de zon, maar altijd in de schaduw. Doe je dit wel, dan geef je het zout extra de mogelijkheid om zich in het neopreen vast te zetten. Een niet (goed) gespoeld neopreen natpak in de zon plaatsen is dus vragen om problemen!

Niet veel mensen weten het, maar veel natpakken kunnen overigens in een wasmachine gewassen worden. Let wel op, alleen koud wassen, geen centrifuge en zonder wasmiddel! Het beste hang je natpakken op aan een hangertje en leg je ze niet gevouwen weg. Zeker niet als je hem een langere tijd niet gebruikt! Gebruik alleen brede kledinghangers om je wetsuit op te hangen. Om schimmelvorming zoveel mogelijk te voorkomen geldt ook hier dat je het pak in een goed geventileerde ruimte op moet hangen. Vanzelfsprekend geldt dezelfde behandeling ook voor caps, neopreen, handschoenen en bijvoorbeeld schoentjes.

Ademautomaten

Ook bij de ademautomaat dien je na iedere duik je apparaten te spoelen in schoon water om te voorkomen dat eventuele zand en zoutresten in het apparaat gaan zitten. Vergeet nooit de beschermdop op de eerste trap te draaien, zodat er geen water in kan komen. De meegeleverde dopjes kunnen onder water tijdens het spoelen losschieten. Deze kans is het grootste bij een zogenaamde din aansluiting. In dit geval is het raadzaam om een waterdichte schroefdop te kopen die je over deze aansluiting heen draait. Dit voorkomt het risico dat er water in je automaat komt. Beide dopjes voorkomen ook dat onnodige stof en ander vuil in de eerste trap kan komen. Maak natuurlijk wel het beschermkapje droog en schoon, voordat je hem plaatst. Blaas niet lucht richting je eerste trap om daarmee het water rond de eerste trap weg te blazen, hiermee bereik je het tegenovergestelde. Het vernevelde water komt juist in de eerste trap. Als er geen druk meer staat op de tweede trap, moet je de waterloosknop niet meer indrukken wanner de 2e trap onderwater is. Doe je dat wel, dan zou er water in het binnenwerk van de tweede en eerste trap kunnen komen, iets wat je moet voorkomen.

Buoyancy

Als je je vest niet heel goed schoonspoelt na een duik, blijven er altijd wel chloor-, zout- en/of zandresten achter in en op je vest nadat je gedoken hebt. Doordat je je buoyancy controleert onder water loopt er altijd wel wat water in het vest. Laat dat water na iedere duik goed uit je vest lopen door je vest helemaal op te blazen, hem wat heen en weer te bewegen in verschillende posities zodat het water zich op de juiste plek kan verzamelen en hem dan zo vast te houden dat een snelontluchter of inflatorslang het laagste punt is geworden. Laat al het water eruit lopen. Soms moet je dit enkele keren herhalen.

Als je het vest een tijdje niet gebruikt, bijvoorbeeld in de wintermaanden, dan is het vooral belangrijk dat het vest, ook aan de binnenkant, zo droog mogelijk is. Doe je dit niet, dan kan er snel schimmel ontstaan in het vest wat de kwaliteit en de goede werking tegen kan gaan. Er zijn overigens middelen in omloop waarmee je het vest aan de binnenkant kunt uitspoelen die deze schimmelwerking tegengaan.

error: Content is protected !!