Lood

Lood

Vervolgens zinken we naar de bodem en dit is natuurlijk niet mogelijk zonder lood en een loodgordel. Er zijn meerdere typen loodgordel met bijhorend lood te koop.

Softlood

De populairste variant is een riem met zakken waarin je softlood kan doen. Softlood zijn zakjes met daarin kleine korreltje met lood. Dit is gemakkelijk vormbaar en te water is het gemakkelijk om zakjes te verwijderen of toe te voegen. Dit in tegendeel tot de loodgordel met de metalen blokken. De gewichten zijn te koop in verschillende hoeveelheden, zodat je verschillende combinaties in de aantallen kilo’s kan maken. Vaak duik je op ten duur met minder lood. Softlood kan in een loodgordel met klittenband of met een rits. Te water is het gemakkelijker om je lood aan te passen met een rits.

Let op! Er zijn mensen die als hobby softlood verkopen. Er is bekend dat er metaalsoorten zijn die gebruikt worden voor softlood die na verloop van tijd gaan roesten. Je kilo loodt is op den duur geen kilo meer. Wil je dit voorkomen en iemand heeft al met het lood langere tijd gedoken, gooi een zakje even op de grond of schudt het uit om te zien of er roest uitvalt. Dan weet je of je het wel of niet moet kopen.

Daarnaast is het per wet verboden om loodblokken die niet voorzien zijn plastic of een coating in de handel te brengen. Dit omdat de overheid niet nog meer afbrokkelde stukjes lood in de grond of bodem wil hebben.

Loodpockets

Daarnaast zijn er ook jackets met daarin aparte pockets waar je lood in kunt stoppen. Dit zorgt ervoor dat het gewicht niet op je heupen blijft hangen. Een ervaren duiker zal vaak kiezen voor een combinatie; loodgordel en loodpockets. Bij een escalatie kun je buddy een deel van je lood afdoen, zonder dat je omhoog torpedeert. Naarmate je langer duikt en je jezelf serieus ontwikkelt, zal in de meeste gevallen de loodgordel achterwege gelaten kunnen worden.

Hoeveel lood heb je nodig?

De hoeveelheid lood die je nodig hebt, is voor het zwembad ongeveer 2 a 3 kilo maximaal. Vaak volsta je al met 1 kilo. In het buitenwater starten de meeste mensen met ongeveer 10 kilo lood, met uitschieters naar 8 kg en 12 kg. Een vuistregel is, ongeveer 10% van je lichaamsgewicht. Neem liever te veel lood mee naar een duikstek, dan te weinig. Het zou zonde zijn als je vanuit Zeeland, weer naar huis terug moet rijden.

Belangrijk!!!

Ben je niet zeker van je zaak hoeveel lood je nodig hebt, loodt dan eerst uit voor de duik. Dit voorkomt gevaarlijke situaties. Als je niet weet hoe je moet uitloden, vraag dan een ervaren duiker of instructeur om je te helpen.

error: Content is protected !!