
Een snorkel kiezen lijkt héél eenvoudig. Ongeveer de enige raad die iedereen je spontaan meegeeft, is dat er geen pingpongballetjes of klepjes aan de bovenkant mogen zitten. Een goede snorkel is van boven open en omdat dit uitrustingsstuk van nature krom is. Moderne snorkels zijn wat dikker, dat scheelt in de ademweerstand.
Koop een snorkel in de duikwinkel
Hoe eenvoudig een snorkel ook mag zijn, als je goede zoekt, kun je toch maar beter naar een gespecialiseerde duikshop gaan. In andere winkels vind je meestal niet veel meer dan goedbedoelde speelgoed-snorkels. Deze zijn volstrekt ongeschikt voor een serieuze training. Een duikshop heeft keuze genoeg en als je even voorbij alle harmonicaslangen en loosventielen kijkt, zal je zien dat er toch meer dan genoeg verschillen in de pasvorm van het mondstuk zijn om daar een serieuze studie van te maken. Happen en proberen!
Er zijn voldoende snorkels om er een serieuze studie van te maken. Happen en proberen!
Tips
- Kies voor een flexibele buis i.p.v. een steile buis. De klassieke J-snorkels zijn vaak niet comfortabel. Bovendien hangt het mondstuk dan voor je mond en zit dit de ademautomaat onderwater in de weg.
- Kies voor een waterloosventiel. Je werkt hiermee het water veel makkelijker weg om te snorkelen zonder te slobberen.
- Kies voor een mondstuk dat van siliconen is.
- Een snorkel is met je duikbril een set. Aan iedere snorkel zit wel iets, waarmee je hem aan het bandje van je duikbril kan vastzetten. Kies voor een prettige aansluiting. De ervaring leert wel dat je deze na een periode niet altijd meer gebruikt.
- Snorkels met een balletje erin zijn gevaarlijk.
- Ten slotte zijn er ook nog snorkels met een zogenaamde ‘splash cap’; een kapje dat ongewenst water moet weren, als je in de golven zwemt. Erg effectief zijn deze in het verleden niet gebleken. Zolang er geen beweegbare delen in zitten, kan het geen kwaad.